考試季節快將完結,又係同囝囝囡囡親親大自然嘅時間,如果唔想同陽光玩遊戲時招惹到「蚊蟲」,咁就要做足防蚊措施,SECO今次就同大家分享下戶外防蚊蟲小知識!

 

1留意誘蚊產卵器指數,避免去蚊患嚴重的地方
2 盡量穿著淺色衣服,如透氣通爽的長袖長褲更佳
3 避免穿拖鞋或涼鞋,減低被蚊叮蟲咬的機會

 

當然我哋可以主動出擊防蚊,不過市場上唔少防蚊產品或多或少都會有化學成分,而SECO為大家搜羅咗一系列大人同小朋友都適用嘅防蚊法寶,好似不含具刺激性的DEET嘅驅蚊噴霧同埋全天然草本精華製成嘅防蚊保濕露等等,咁同小朋友郊遊時就可以玩得開心又放心啦!

 

蚊蟲剋星

(左上)Alfresco 英國草本防蚊露

嬰兒皮膚幼嫩,可選用這款以天竺葵、薰衣草、香蜂草等純天然草本精華油製的防蚊露,用得安心。

(右上)曼秀雷敦強效驅蚊噴霧

最怕蚊怕水的味道?這款驅蚊噴霧清爽清香。不含DEET和樟腦,通過敏感測試,可驅走蚊、蠓、蚤、蟎達10小時

(左)博寶兒x粉紅豬小妹草本驅蚊貼片

Peppa Pig今次化身成為「驅蚊大使」!貼片以環保大豆油墨印製,全天然配方,不含 DEET和化學成分,孩子郊遊必備。

(中)尚護健止痕貼

不幸成為蚊蟲的大餐,貼上尚護健止痕貼可即時止痕及紓緩痕癢不適  ,防止患處再次受損。

(右)日本金鳥天然精油驅蚊手環(果香)

手環外型得意,採用天然花香精油,彈性設計可戴於手或腳上,有防水功能,驅蚊長效達12小時。

 

謝絕蚊蟎

(左)尚護健驅蚊手帶(左2)尚護健驅蚊防蠓手帶

手帶以清新氣味驅蚊,可24小時持續驅走惡蚊和煩人的蠓,防水功能可隨時隨地當個貼身保鑣。

(左3)尚護健電動室內驅蚊機(右3)尚護健驅蚊防蠓芯片

野餐時放這部驅蚊機就可以與惡蚊保持距離。無聲無味,可以讓你靜靜地享受野餐樂。

(右2)尚護健驅蚊貼

全天然成分,可24小時驅趕白紋伊蚊、庫蚊。加上得意蛋黃哥圖案,用得開心又安心。

(右)尚護健驅蚊防蠓噴霧

含有清涼止痕配方,驅蚊防蠓同時止癢,郊遊前噴一噴,令蚊和蠓退避三舍!